Välja kulör

Den dagen man börjar fundera kring ny färgsättning i ett rum står man framför ett problem. I enstaka fall kan man lösa det enkelt och lätt. Man ber, om det är möjligt, att få namnet eller färgkod på en färg man har sett i verkligheten, och är därmed färdig med sitt val. Det som är värt att fundera kring är ljuset i rummet, är det liknande det rum man inspirerats av? Är läget detsamma, dvs ligger ditt rum i samma väderstreck som det rum som gett dig idén till färgvalet?

Om man blir osäker kan man i affären ta med en liten provlapp eller kanske köpa en färgkarta med många olika färgfamiljer och kulörer. Men det är oerhört svårt att få den rätta känslan med en så liten bit papper.

Vill du i största möjligaste mån undvika att göra misstag med ditt färgval ska du absolut köpa en liten provburk. Men undvik att måla på väggen.  Eftersom färgprover även ska testas på olika väggar, olika höjder i rummet och vid olika ljussättningar blir det många förvirrande och röriga färgfält. Slutligen blir det tidskrävande och irriterande när du ska måla över dina färgfältsprover.

Ett mycket bättre sätt är att ta lite styvare papper, gärna med en aningen struktur och måla dina egna kulörprover. Välj gärna papper i minst A4 storlek. Tejpa färgpappret direkt på väggen med avtagbar tejp, flytta pappret till olika lägen vid olika tider på dagen. Nu är det bara att fatta ett beslut och köra på. Vill man ändra sig kan man måla om om något år. Till en relativt låg kostnad och medelstor arbetsinsats gör man en stor och njutbar förändring i sin bostad eller annan lokal.